Σύνθεση γεύματος
Συστατικά
- 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι, ή βαλσάμικο
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν,
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 450g βρασμένα ρεβίθια, ή από κονσέρβα στραγγισμένα
- 1 κουταλιά σούπας καυτή σάλτσα
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαρούλι
- ½ φλιτζάνι καρότο τεμαχισμένο
- ½ φλιτζάνι κομμένο σε φέτες σέλινο
- ¼ φλιτζάνι τυρί της αρεσκείας σας, παρμεζάνα, φέτα, ροκφόρ
Εκτέλεση
- Βράζετε τα ρεβίθια ή τα στραγγίζετε από την κονσέρβα
- Ψιλοκόβετε τα λαχανικά
- Eτοιμάζετε την σάλτσα της σαλάτα
- Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να σταθούν λίγο
Σύνθεση γεύματος
Συστατικά
- Ψητό Θαλασσινό
Σαλάτα
- Κολοκυθάκια βρασμένα, ελαιόλαδο
Τζατζίκι
- Γιαούρτι στραγγιστό 0% & Αγγούρι
- Φρούτο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε το θαλασσινό, το βάζετε σε κατσαρόλα χωρίς νερό.
- Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται θα αρχίσει να βγάζει ζουμί.
- Προσθέστε λίγο ξύδι.
- Σκεπάζετε και αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
- Το ψήνετε στα κάρβουνα ή στο γκριλ.
Σύνθεση γεύματος
Συστατικά
- Τυρί Μοτσαρέλα light 9% λιπαρά
- Ζαμπόν 3% λιπαρά
- Γιαούρτι 2% λιπαρά
- Βραστό σφιχτό αυγό
- Βρασμένα χόρτα ή λάχανο – καρότο
- Ψωμί
- Φρούτο
Σύνθεση γεύματος
Συστατικά
- 6 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλλο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια του σκόρδο (αν θέλετε)
- 6 κουταλάκια του γλυκού καρυκεύματα (ρίγανη, κομμένων φύλλων βασιλικού, πιπεριά ψιλοκομμένη, πιπέρι, και άλλα),
- 3/4 φλιτζανιού σάλτσα πίτσας
- 1.5 φλιτζάνι light τυρί μοτσαρέλα
- 1 βραστό αυγό σε φέτες ή 30 γρ ζαμπόν με μειωμένα λιπαρά
- 6 ντοματάκια ή σταφύλια, κομμένα σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο σε 220 C. Θα τα ψήσετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου σας.
- Ανακατέψτε το λάδι, το σκόρδο και 4 κουταλάκια του γλυκού του καρυκεύματος μαζί σε ένα μικρό μπολ.
- Αλείψτε τα μανιτάρια από κάτω με το μείγμα και τοποθετήστε τα στην φόρμα.
- Γεμίστε κάθε μανιτάρι με 2 κουταλιές της σάλτσας ανά μανιτάρι
- Βάλτε 1/4 φλιτζανιού τυρί μοτσαρέλα, και 6 μινιατούρες ζαμπόν/σαλάμι και φέτες τις ντομάτας
- Ψήστε τα μέχρι να λιώσει το τυρί (περίπου 8 λεπτά).
- Για να το σερβίρετε, πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Σύνθεση γεύματος
Συστατικά
- 3 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1kg ψιλοκομμένες ντομάτες
- 3 κρεμμύδιa ψιλοκομμένο, ρίγανη, δάφνη, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι
- 3 κουταλάκιa του γλυκού βαλσάμικο ξύδι
Για να τυλίξετε τα λαζάνια
- 90 γρ τυρί Ρικότα ή άλλο τυρί μειωμένων θερμίδων
- 250gr ψιλοκομμένο σπανάκι και 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό
- 3 αυγά
- ½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα
- 4 φλιτζάνια Τυρί μοτσαρέλα με έως 10% λιπαρά
- 6 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτά τεμάχια κατά μήκος
Εκτέλεση
- Κόψτε τα κολοκυθάκια, σε λωρίδες και στραγγίστε τα.
- Πασπαλίζετε με αλάτι τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε για περίπου 10-15 λεπτά για να φύγει το νερό .Πιέστετα να φύγει το νερό και σκουπίστε τα.
- Σοτάρετε για περίπου 3-4 το κρεμμύδι για να μαλακώσει
- Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και ανακατέψτε τα.
- Αφήστε την σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά να πήξει.
- Προσθέστε το φύλλο δάφνης και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει .
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C .
και προετοιμάσετε το μείγμα του τυριού ως εξής: - Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί ricotta, το βασιλικό, το σπανάκι, το παρμεζάνα, τη μισή μοτσαρέλα και το αυγό.
- Απλώστε σε μια κατσαρόλα 1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
- Απλώστε πρώτα 2 κουταλιές της σούπας του μίγματος ricotta πάνω από κάθε φέτα κολοκύθι και προσθέστε μια κουταλιά σάλτσας από πάνω.
- Τυλίξτε προσεκτικά το κολοκυθάκι και τοποθετήστε τα στο ταψί. Εάν έχετε τυχόν υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας απλώστε την πάνω στα κολοκυθάκια και βάτε την παρμεζάνα και υπόλοιπο τυρί από πάνω.
- Ψήστε τα για περίπου 45΄ έως τυρί έχει ωραίο χρυσό καφέ χρώμα
Σύνθεση γεύματος
Μερίδες: 2 – Χρόνος μαγειρέματος: 40′
Συστατικά
- 250γρ. Φάβα
- 2 κουτ. σούπας µαϊντανό και 1 κουτ. σούπας δυόσµο/άνηθο.
- 4 κουτ. σούπας κρεµµύδι τριµµένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ σιµιγδάλι ψιλό 50 γρ
- 10 πίτες µικρές (50 γρ), για το σερβίρισµα
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 4 κουτ. σούπας ταχίνι 40 γρ
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- χυµό από 1 λεµόνι και 1 κουτ. γλυκού ξύσµα λεµονιού
- αλάτι
Για τηγάνισμα
- 30 ml σπορέλαιο
Εκτέλεση
- Ετοιµάζετε τη σάλτσα: Βάζετε σε µπολ, γιαούρτι, χυµό λεµονιού και ταχίνι. Ανακατεύετε και προσθέτετε το ξύσµα λεµονιού και το αλάτι. Αφήνετε τη σάλτσα για 30 λεπτά για να ανταλλάξουν αρώµατα.
- Βράζετε τη φάβα σε µέτρια φωτιά με ½ λίτρο νερό και την αλατίζετε . Την ανακατεύετε µέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Την αφήνετε να γίνει χλιαρή και τη χτυπάτε στο µίξερ µέχρι γίνει βελούδινος πουρές.
- Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια: Αδειάζετε τη φάβα σε ένα µεγάλο µπολ και ρίχνετε µέσα το ψιλό σιµιγδάλι, ανακατεύετε και προσθέτετε µαϊντανό, δυόσµο και τριµµένο κρεµµύδι.
- Αλατοπιπερώνετε καλά και αφήνετε το µίγµα να κρυώσει.
- Πριν το τηγάνισμα ανακατεύετε τα υλικά µε ένα κουτάλι και πλάθετε µικρά κεφτεδάκια.
- Ζεσταίνετε 30 γρ σπορέλαιο σε ένα τηγάνι, αλευρώνετε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε µέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα.
- Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά σε πιατέλα µαζί µε το µπολ της σάλτσας και πιτούλες.
- Απλώστε στην πιτούλα τη σάλτσα ταχινιού και ένα δυο τραγανά κεφτεδάκια.
Σύνθεση γεύματος
Μερίδες: 3
Συστατικά
- 100 γρ. κινόα
- 100 γρ. σιτάρι
- 250 γρ. φύλλα από φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο
- 1 πορτοκάλι σε φετάκια
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 50g σταφίδες ξανθές και 50g κράνμπερις
- 30g αμύγδαλα
- 100g τυρί τυρί light ή light μοτσαρέλα .
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 6 κουταλάκια γλυκού (30 γρ.) ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα και 1 κουτ. γλυκού μέλι
Εκτέλεση
- Βράζετε το μουλιασμένο σιτάρι και το στραγγίζετε.
- Βράζετε την κινόα σε αλατισμένο νερό και τη στραγγίζετε πολύ καλά.
- Σε μέτρια φωτιά σοτάρετε τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν.
- Βάζετε όλα τα υλικά για τη σος σε ένα γυάλινο βαζάκι με καπάκι και χτυπάτε καλά να ομοιογενοποιηθούν.
- Ανακατεύετε όλα τα υλικά τα αλατοπιπερώνετε ελαφρά και περιχύνετε με τη σος. Τα ανακατεύετε πολύ καλά και
- σερβίρετε τη σαλάτα με τα αμύγδαλα.
Σύνθεση γεύματος
Μερίδες: 4 – Χρόνος μαγειρέματος: 45′
Συστατικά
- 200 γρ. Φακές 1200
- Mέτρια κομμένο μίγμα λαχανικών σπανάκι, ρόκα, μαρούλι κ.ά.)
- 2 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα, μαζί με τa πράσινa φύλλα
- 1 ψιλοκομμένο μικρό ξερό κρεμμύδι,
- 100 g Απάκι ή 150g light μοτσαρέλα 200
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 320
- Δαφνόφυλλο, θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
- 1 μικρό καρότο στον τρίφτη και 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια και 5-6 ντοματίνια 100
- 2 βραστά αυγά 150
Εκτέλεση
- Βράζετε τις φακές με δαφνόφυλλο και αλάτι. Προσοχή, μη παραβράσετε τις φακές και ανοίξουν. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν σε ένα μπολ.
- Σοτάρετε σε μία κουταλιά ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια μαζί με το κρεμμύδι και την πιπεριά. Ρίχνετε το μίγμα στο μπολ με τις φακές, προσθέτετε το καρότο και τον μαϊντανό.
- Ανακατεύετε σε ένα βαζάκι με καπάκι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι και τη μουστάρδα να γίνει ομοιογενής σάλτσα, τη ρίχνετε κι αυτή στο μπολ με τις φακές και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε να ανακατευτούν τα αρώματα και να κρυώσουν οι φακές.
- Κόβετε το απάκι σε κυβάκια και το σοτάρετε σκέτο στο τηγάνι.
- Ή κόβετε την μοτσαρέλα σε κυβάκια την αλευρώνετε και τη σοτάρετε Μέσα σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνετε ένα στρώμα με τα πράσινα λαχανικά. Από πάνω σερβίρετε τις φακές, ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, το απάκι / μοτσαρέλα με τα μελάτα αβγά κομμένα στη μέση και μαϊντανό. Τα ανακατεύετε στο τραπέζι.
Σύνθεση γεύματος
Μερίδες: 3-4 – Χρόνος προετοιμασίας: 15′
Συστατικά
- 300 γρ. βρασμένο χταπόδι
Για τη φάβα
- 300γρ. φάβα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
- 1 μέτριο καρότο, κομμένο στη μέση
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα κρεμμύδια
- 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα με νερό ρίχνετε τη φάβα, το κρεμμύδι, το καρότο, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για περίπου 45-50 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα να μην κολλήσει η φάβα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Όταν η φάβα σχεδόν λιώσει και είναι πηχτή, την πολτοποιείτε μέσα στην κατσαρόλα στο μπλέντερ.
- Eτοιμάζετε τα κρεμμύδια: Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας με σπάτουλα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μελώνουν.
- Προσθέτετε το ξίδι και σοτάρετε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν καλά τα κρεμμύδια. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύετε μέσα το βρασμένο χταπόδι σε κομματάκια και σιγοβράζετε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να αναμιχθούν οι γεύσεις των υλικών.
- Μεταφέρετε τη ζεστή φάβα σε πιατέλα, περιχύνετε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και γαρνίρετε με τα κρεμμύδια και τα χταποδάκια.