Το περιοδικό Ecotest κατέληξε στο συμπέρασμα, που δημοσιεύτηκε το 2020 στο New England Journal of Medicine, «ότι μία μέση κατανάλωση καφέ έχει οφέλη στην υγεία». «Σε μία κατανάλωση από 3-5 κούπες καφέ τη μέρα, οι γιατροί παρακολούθησαν ότι το ρίσκο για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, μερικές μορφές καρκίνου και πάρκινσον μειώνεται».
Ο καθηγητής Vam Dam διατυπώνει μια μακροχρόνια θέση ότι «ο καφές βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα λόγω της δυσκαμψίας των αρτηριών». Αυτό αποδείχτηκε από μία έρευνα του 2019, ενώ το Queen Mary University Of London το απέρριψε. «Ακόμα και 25 κούπες καφέ τη μέρα δεν επιβαρύνουν περισσότερο τη δυσκαμψία των αρτηριών από μία κούπα καφέ».
Μία έρευνα του University Of South Australian κατέληξε ότι «το ανώτατο επίπεδο κατανάλωσης είναι οι 6 κούπες τη μέρα» . Από ‘κει και μετά, αυξάνεται το ρίσκο για καρδιακά νοσήματα έως και 22% λόγω της ανόδου της αρτηριακής πίεσης(υπέρτασης).
Ένας άλλος μύθος υποστηρίζει ότι « ο καφές είναι βλαβερός για τα οστά». Αυτό όμως ανατράπηκε από μία μακρόχρονη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 από Σουηδούς επιστήμονες που ορίζει ότι « η υψηλή κατανάλωση καφέ βλάπτει ελάχιστα την οστική πυκνότητα». Επομένως, δεν υπάρχει υψηλό ρίσκο που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.
Μία άλλη έρευνα του ’19 από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε μάλιστα «ότι μία καθημερινή τακτική κατανάλωση καφέ οδηγεί σε αυξημένη οστική πυκνότητα». Η σουηδική είναι με τους περισσότερους συμμετέχοντες και τον περισσότερο χρόνο διεξαγωγής. Αποτέλεσμα, πολλές έρευνες, οι οποίες η μία αντικρούει την άλλη και μία άνιση έρευνα για την ποιότητα του καφέ, που δυσχεραίνει τον εντοπισμό ενός κοινού ανώτατου ορίου κατανάλωσης.
Το Ecotest λέει επίσης ότι ο καφές περιέχει το συστατικό ακρυλαμίδιο , που είναι παράγωγο που βγαίνει από το καβούρδισμα του καφέ. Αυτό σε πειράματα σε ζώα επέφερε καρκίνο και αρνητική αντίδραση στο DNA τους. Τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες έχουν βελτιώσει τις τεχνικές καβουρδίσμστος και κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό του ακρυλαμιδίου, αλλά υπάρχουν ακόμα προϊόντα που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό. Εκτός αυτού, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καφές δεν αποτελείται μόνο από καφεΐνη.
Τα ενεργειακά ποτά και σφηνάκια καφεΐνης μπορούν να έχουν αισθητά μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις σε καρδιαγγειακό, ψυχικό και νευρολογικό επίπεδο. Γενικά , όμως μπορούμε να πούμε ότι μία μέτρια κατανάλωση καφέ έχει πολύ χαμηλό ρίσκο εκδήλωσης κάποιας ασθένειας.