- Μόλις 80g ζάχαρης ημερησίως διεγείρουν την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μελέτης Dr.Gerber από την Κλινική Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας και Κλινικής Διατροφής.
- Αυτό αντιστοιχεί στην ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε περίπου 800ml ενός κανονικού αναψυκτικού. Και ακόμη και αν δεν προστεθεί άλλη ζάχαρη στη συνέχεια, η υπερδραστηριότητα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Στο πλαίσιο της μελέτης, 94 υγιείς νεαροί άνδρες κατανάλωναν καθημερινά επί επτά εβδομάδες ένα ρόφημα που είχε γλυκανθεί με διαφορετικούς τύπους ζάχαρης. Αυτό περιείχε είτε ζάχαρη φρούτων (φρουκτόζη), είτε ζάχαρη σταφυλιών (γλυκόζη), είτε οικιακή ζάχαρη (σακχαρόζη), η οποία αποτελείται από ζάχαρη φρούτων και ζάχαρη σταφυλιών.
Οι διάφορες ονομασίες της ζάχαρης
- – Σακχαρόζη
- – Δεξτρόζη
- – Ραφινόζη
- – Γλυκόζη
- – Λακτόζη
- – Σιρόπι καραμέλας
- – Σιρόπι φρουκτόζης ή σιρόπι φρουκτόζης-γλυκόζης
- – Σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης ή σιρόπι αμύλου
- – Μαλτόζη ή εκχύλισμα βύνης / εκχύλισμα βύνης κριθαριού
Ακόμα και μικρές ποσότητες είναι επιβλαβείς για το συκώτι
- Χρησιμοποιώντας τους λεγόμενους ιχνηθέτες, οι ερευνητές ακολούθησαν την πορεία των επισημασμένων ουσιών στο σώμα και ανέλυσαν την επίδραση των γλυκών ποτών στο μεταβολισμό του λίπους. Οι δοκιμαζόμενοι δεν κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της φρουκτόζης.
- Για παράδειγμα, η παραγωγή λίπους από τον ίδιο τον οργανισμό στο συκώτι ήταν ακόμη διπλάσια στην ομάδα που είχε καταναλώσει φρουκτόζη περισσότερο από δώδεκα ώρες μετά την κατανάλωση από ό,τι στην ομάδα με το ρόφημα δεξτρόζης ή στην ομάδα ελέγχου που απείχε εντελώς από το ρόφημα.
Έτσι είναι να ζεις χωρίς ζάχαρη για τέσσερις εβδομάδες
Τρώμε και πίνουμε πάρα πολλή ζάχαρη. Αυτό αρρωσταίνει. Καιρός να πατήσουμε φρένο. Αλλά αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις.
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το εύρημα ότι η πιο συχνά καταναλισκόμενη οικιακή ζάχαρη ενίσχυσε τη σύνθεση λίπους ακόμη και ελαφρώς περισσότερο από τη φρουκτόζη. Μέχρι τώρα, θεωρούνταν ότι η φρουκτόζη προάγει αυτές τις αλλαγές.
Στην Ελβετία, καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια ζάχαρης ανά άτομο
Κατά μέσο όρο, οι Ελβετοί καταναλώνουν περισσότερα από 100 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, γράφουν οι συγγραφείς. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες προάγει το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης στα 50 ή ακόμη καλύτερα στα 25 γραμμάρια. Αλλά η Ελβετία απέχει ακόμη πολύ από αυτό, δήλωσε ο Gerber.
Ταυτόχρονα, η παραγωγή λίπους στο ήπαρ ευνοεί την ανάπτυξη ευρέως διαδεδομένων ασθενειών όπως το λιπώδες ήπαρ ή ο διαβήτης τύπου 2. Συνεπώς, η μελέτη αποτελεί “αποφασιστικό βήμα στην έρευνα για τις βλαβερές συνέπειες της προστιθέμενης ζάχαρης”. (SDA)
Η ζάχαρη είναι πραγματικά τόσο ανθυγιεινή
Είτε στον καφέ είτε στα μπισκότα, είτε στο ψωμί είτε στο ποτό – ο γλυκός πειρασμός είναι σχεδόν παντού. Το πόσο ανθυγιεινή είναι στην πραγματικότητα η ζάχαρη συχνά ξεχνιέται.
Είναι η καστανή ζάχαρη στην πραγματικότητα πιο υγιεινή
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καφέ και λευκής ζάχαρης
Και είναι μόνο η λευκή ζάχαρη ανθυγιεινή Πολλές φήμες και ισχυρισμοί κυκλοφορούν σχετικά με το θέμα της διατροφής.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΖΑΧΑΡΕΣ ΕΊΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΑΣΠΡΕΣ ή ΣΚΟΥΡΕΣ
Μια μελέτη του ETH Ζυρίχης προειδοποιεί για την υπερβολική ποσότητα φρουκτόζης στα τρόφιμα. Αυτά τα 4 γεγονότα δείχνουν πόσο ανθυγιεινή είναι η φρουκτόζη. Έτσι καταλήγουν ότι η στέβια
είναι ένα θαυματουργό φυτό με πολλές επιδράσεις Λέγεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, καταπολεμά τη φθορά των δοντιών, βοηθά την πέψη και βοηθά ακόμη και στον διαβήτη. Διαφημίζεται επίσης ως υποκατάστατο της ζάχαρης χωρίς θερμίδες.