ΣΤΕΒΙΟΛΗ και ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ
ΣΤΕΒΙΟΛΗ
-Παρασκευάζεται από το φυτό Στέβια.
-100% φυσικό προϊόν.
-Είναι 150 φορές πιο γλυκιά από την άσπρη ζάχαρη.
–Χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία εδώ και 30 χρόνια και στην Ευρώπη από το 2011.
-Χρησιμοποιείται για σοκολάτες, μαρμελάδες, διάφορα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.
-Μεγάλες ποσότητες στεβιόλης, μπορεί να έχουν πικρή επίγευση, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με άλλα γλυκαντικά.
ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ
Είναι ένα άγευστο γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, περίπου 600 φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη, γι’αυτό η ποσότητα που χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα είναι πάρα πολύ μικρή.
Η σουκραλόζη ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1976 στο Queen Elizabeth College, University of London και παρασκευάζεται με χλωρίωση της σακχαρόζης (δηλαδή της άσπρης ζάχαρης).
Χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από το 2000, (στον Καναδα από το 1991)
-Δεν έχει αξιόλογη θερμιδική αξία επειδή τα ένζυμα πέψης των υδατανθράκων του ανθρώπου δεν μπορούν να την διασπάσουν άρα δεν περιέχει θερμίδες και αποβάλλεται άμεσα.
-Δεν έχει πικρή γεύση και δεν προκαλεί τερηδόνα.
-Η γεύσης της γλυκύτητας αρχίζει αργά και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά την κατάποση αισθανόμαστε μια γλυκιά επίγευση.
-Είναι εξαιρετικά σταθερή στη θερμότητα.
-Έχει πολύ καλή διαλυτότητα και αναμειξιμότητα με άλλα συστατικά τροφίμων.
-Δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στην εντερική χλωρίδα και δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για παρενέργειες της.
-Η σουκραλόζη δεν μεταβολίζεται στον οργανισμό μας και λόγω της υδρόφιλης ιδιότητας δεν μένει στον οργανισμό μας αλλά αποβάλλεται άμεσα από το σώμα μας.
-Η Ευρωπαϊκή Ένωση ταξινόμησε τη σουκραλόζη στα ασφαλή προϊόντα για κατανάλωση.
-Επίσης η Σουηδική περιβαλλοντική αρχή Naturvårdsverket έθεσε το 2005 τη σουκραλόζη στον κατάλογο των απολύτως αβλαβών ουσιών.