Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ: ο καφές επεκτείνει τη ζωή!
Όποιος πίνει τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, θα αυξήσει τη ζωή του κατά 64% σε σύγκριση με αυτούς που δεν τον προτιμάνε .Ο καφές πρέπει να ενσωματωθεί με ασφάλεια στην υγιεινή διατροφή και στην δίαιτα.
Μελέτη του Seguimiento Universidad de Navarra Ισπανίας έδειξε τεράστιες διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ καταναλωτών καφέ και μη….
Στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, ερευνητές του Ισπανικού Πανεπιστημίου Seguimiento της Ναβάρας παρουσίασαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Όποιος πίνει καφέ μαζικά μειώνει τον γενικό κίνδυνο να πεθάνει νωρίς.
Επιπλέον, το πανεπιστήμιο ξεκίνησε τη μελέτη το 1999. Συνολικά συμμετείχαν 19.896 άτομα, όλοι οι απόφοιτοι ισπανικών πανεπιστημίων. Η μελέτη εξέτασε το πώς και αν η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τη θνησιμότητα των μεσηλίκων.
Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση ηλικία ήταν 37,7 έτη. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες παρατηρήθηκαν για δέκα χρόνια ενώ 337 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα κάνουν τη διαφορά.
Η θετική επίδραση του καφέ στους συμμετέχοντες ήταν μαζική: όσοι πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα η πιθανότητα να πεθάνουν είναι κατά 64% χαμηλότερη από όσους δεν πίνουν ποτέ, ή σχεδόν ποτέ καφέ. Σε άτομα άνω των 45 ετών η ποσότητα του καφέ επηρεάζει την θνησιμότητα: Όποιος έπινε δύο επιπλέον φλιτζάνια καφέ την ημέρα, το ποσοστό θνησιμότητας του μειώθηκε επιπλέον κατά 30%.
Η καρδιολόγος Adela Navarro καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο καφές στο μέλλον, θα πρέπει να γίνει πολύ πιο σημαντικός στη διατροφή και συγκεκριμένα συμβουλεύει τη δίαιτα του καφέ.
Ειδικά σε άτομα άνω των 45 ετών Ο καφές μειώνει μαζικά τον κίνδυνο θανάτου”, λέει η καρδιολόγος Adela Navarro. Η καρδιαγγειακή ειδική συμβουλεύει τη θεραπεία του καφέ: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα για υγιείς ανθρώπους μπορεί να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής».
Η μελέτη δεν εξηγεί από πού προέρχεται το θετικό αποτέλεσμα. Μία παλαιότερη έρευνα βρήκε διάφορα υγιή συστατικά στον καφέ. Εκτός από την καφεΐνη και το διτερπένιο, το ποτό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που έχουν προστατευτική επίδραση στο σώμα.
Η Ισπανική μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα αποτελέσματα. Τον Ιούλιο, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές καφέ ζουν περισσότερο. Εξέτασαν τους θανάτους περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων από δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στα Annals of Internal Medicine. Διαπίστωσαν μείωση της θνησιμότητας στους άνδρες κατά 12% και τουλάχιστον 7% στις γυναίκες.