Τα προβιοτικά είναι ευεργετικοί μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στην υγιή εντερική χλωρίδα και λαμβάνονται με τη μορφή γιαουρτιού, καψουλών ή σκόνης. Αυτό συμβαίνει και με τη διάρροια: με τη λήψη τους συγκεκριμένα, υποτίθεται ότι εκτοπίζουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς στο έντερο. Μπορεί επίσης να έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη φλεγμονή.
Σε ποια προβλήματα φέρνουν ανακούφιση;
Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η χρήση τους κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας. Δυστυχώς, αυτά τα φάρμακα δεν επιτίθενται μόνο στα παθογόνα, αλλά και στα καλά μικρόβια της εντερικής χλωρίδας. Οι πάσχοντες υποφέρουν συχνά από διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα. Τα προβιοτικά συχνά φέρνουν ανακούφιση εδώ.
Βοηθούν και σε άλλες ασθένειες;
Τα προβιοτικά είναι χρήσιμα για πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για το ευερέθιστο στομάχι ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι βοηθούν και σε άλλες καταστάσεις, όπως η ακμή, η κατάθλιψη και η προστασία του ήπατος. Εδώ, ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ποιές δοσολογικές μορφές προβιοτικών είναι διαθέσιμες;
Τα σκευάσματα διατίθενται σε μορφή σκόνης, δισκίων και σταγόνων. Μερικές φορές συνιστάται επίσης η λήψη πρεβιοτικών. Πρόκειται για ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων. Αυτές περιλαμβάνουν διαιτητικές ίνες όπως η ινουλίνη και η ολιγοφρουκτόζη.
Πρέπει να είναι προβιοτικά ή αρκεί το γιαούρτι;
Κατ’ αρχήν, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, αλλά και το ξινολάχανο, περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες που κάνουν καλό στην υγεία. Επομένως, είστε ευπρόσδεκτοι να τα καταναλώσετε. Ωστόσο, η σύνθεση αυτών των καλλιεργειών δεν είναι όπως αυτή των ιατρικά δοκιμασμένων προβιοτικών.
Πότε είναι καλύτερα να μην αγγίζετε τα προβιοτικά;
Αυτό ισχύει για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα μετά από μεταμόσχευση οργάνου.